9 Nisan 2014

Fuar Standı Genel Bilgi

1. FUAR STANDI
Fuar Standınız sizin katılmış olduğunuz fuardaki iş yerinizdir..Fuar Standınız katılmış olduğunuz fuarda ürünlerinizi düzgün ve doğru bir şekilde sergilemeniz,firmanızı ifade edebilmeniz kısacası katılmış olduğunuz fuarın amacına hizmet etmesi açısından çok önemlidir..Firmanızı ilk kez görecek olan ziyaretçiler firmanızla ilgili ilk izlenimlerini standınız aracılığı ile edinecekleridir.Bu açıdan Fuar standları önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.
Fuara katılma amacınız seçeceğiniz fuar Standı çeşidini belirlemek açısından en önemli unsurdur..Prestij için katılmış olduğunuz bir fuarda ucuz görünümlü bir fuarda ziyaretçilerin gözünde istediğiniz etkiyi yaratamazsınız…
Fuar Standınıza karar vermeden önce stand modelleri, çeşitleri ve türleri hakkında bilgi sahibi olmanız işinizi daha kaliteli bir şekilde yaptırmanızı sağlayacaktır.
Ön araştırmanızı yaparken karşınıza farklı stand fiyatları çıkabileceğini bilmelisiniz. Fiyat farklılıklarını oluşturan sebepleri önceden araştırarak bilmeniz durumunda hangi ücreti hangi hizmet ve malzeme karşılığında ödeyeceğinizi de bilebilirsiniz.
2. FUAR STANDININ ÜRETİLMESİ
Parçaların   sökülüp takılarak bir araya getirildiği ve Ahşap standların aksine tekrar tekrar kullanılabilen standlar Modüler Standlar olarak adladırılırlar. Alüminyum ve mdflam/suntalamlar bir araya gelerek Modüler fuar standlarını oluştururlar ancak bunların yanı sıra standın işlevselliğini ve görselliğini arttırabişmek için farklı malzemelerde ilave edilebilir. Modüler standlar fuar bitiminde tekrar sökülürek depolanır ve başka fuarlara
başka firmaların standı olarak tekrar kurulur.
Ahşap Fuar Standların Sunta/Suntalam ya da Mdflam dan üretilmiş standlar için kullanılır Firmaya özel üretilir tek sefer kullanılır.Eğer stand tekrar kullanılmak isteniyorsa tasarım ve kullanılan malzemede bu detaya dikkat edilmelidir özenli bir işçilik ile stand uygun koşullarda depolanarak tekrar kurulabilir
3. FUAR STANDI FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Fuar standı fiyatları standın türüne, tasarımına, kullanılan malzemeye bağlı olarak farklılık göstermektedir. Aynı tasarım ve aynı malzeme kullanılarak da fuar standınız için farklı fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Bu farklarda hizmet kalitesi ile ilgili farklardır. Fuar standınız için fiyat alırken bunu da göz önüne almanız gerekmektedir.
4. FUAR STANDI TÜRLERİ NELERDİR?
 
Fuar Standları
Ahşap Fuar Standları
Modüler Fuar Standları olarak ikiye ayrılır
Ahşap Fuar Standı
Ahşap Fuar Standların Sunta/Suntalam ya da Mdflam dan üretilmiş standlar için kullanılır Firmaya özel üretilir tek sefer kullanılır.Eğer stand tekrar kullanılmak isteniyorsa tasarım ve kullanılan malzemede bu detaya dikkat edilmelidir özenli bir işçilik ile stand uygun koşullarda depolanarak tekrar kurulabilir
Ahşap Fuar Standları da Suntalam ve Sunta+ Boya ile yapılan standlar olarak ikiye ayrılır.
1. Suntalam’dan Yapılan Standlar:
Bu standların en büyük avantajı boya gerektirmemesi ve hızlı kurulmasıdır.Olumsuz yanı ise suntalamların birleşme noktasında hat şeklinde çizgilerin görünmesidir
2. Sunta + Boya ile Yapılan Standlar:
Sunta+ Boya standlar kurulum süresi açısından suntalam standlara göre daha fazla zaman alır..Ham suntanın üzerine alçı çekilerek yapıldığı için işçilik ve alçının kuruması gibi teknik detaylar zaman kaybına yol açmaktadır..Ama suntalam standlarda görüler suntalamların birleşme noktalarındaki çizgi görünümü bunlarda yer almamaktadır.
Bunların dışında high gloss,lake gibi maliyeti daha yüksek ama görünüm ve kalite açısından daha şık stand seçenekleri de mevcuttur..
Modüler Max Fuar Standı
 
Parçaların   sökülüp takılarak bir araya getirildiği ve Ahşap standların aksine tekrar tekrar kullanılabilen standlar Modüler Standlar olarak adladırılırlar. Alüminyum ve mdflam/suntalamlar bir araya gelerek Modüler fuar standlarını oluştururlar ancak bunların yanı sıra standın işlevselliğini ve görselliğini arttırabişmek için farklı malzemelerde ilave edilebilir.Ancak bu yardımcı malzemeler her siteme entegre edilememekteidir.Farklı malzemelerin en yoğun kullanılabildiği sistem MAX SİSTEM dir.
Modüler Sistem standlar kendi içinde farklılıklar göstermektedir.En çok kullanılan Modüler Stand Sistemler:
a. Max Sistem:
Modüler sistem standlar içinde şıklığı ve farklılığı ile öne çıkmaktadır. Bu sistemde kullanılan alüminyum profiller diğer sistemlerde kullanılan alüminyum profillere göre çok daha şık ve pahalıdır. Bu sistemi,n en büyük avantajı suntalam ve alüminyumun yanı sıra cam, tül, pleksi, sisteme uyumlu özel ahşap modüllerinde kullanılabiliyor olması sistemi diğer sitemlere göre en çok beğenilen yapmaktadır
b. Octanorm (Aluset):
En ucuz maliyetli standlar olup, maliyetiyle orantılı olarak kiralama ücretide diğer sistemlere göre daha düşüktür Tamamen alüminyum ve suntadan oluşan bu sistem en yaygın sistemdir. Ancak tasarım şıklığı oldukça zayıf olan bu sistem aynı zamanda fuarlarda Standart (Paket) stand olarakta kullanılan sistemdir..
c. Mero:
Birer metrelik suntalamların köşelerden birbirlerine aparat ile bağlanması ile elde edilen bir sistemdir.Tasarım yönünden oldukça zayıf olması sebebi ile fazla tercih edilmeyen bir sitemdir..
5. FUAR STANDI ZEMİN SİSTEMLERİ
Fuar Standlarında ana olarak 3 tür zemin kullanılır. Bunlar;
a. Karolaj (Podyum)
b. Parke
c. Halı
Karolaj (Podyum)
18 mm suntalamların 1metre x 1metre ebatlarında kesilerek özel hazırlanmış Alüminyum karkasların üzerine oturtulması ile oluşturulan zemin sistemidir. Fuarlarda kullanılabilecek en şık zemin sistemidir. Yerden 8 cm yükseltilmiş olup, zemin altından her türlü Elektrik, Su vb kablo ve hortum geçişlerine müsaittir. Stand kurulduktan sonra dahi üzerinde ağırlık olmamak koşuluyla bu zemin sistemi kaldırılarak ek kablolama yapılabilir.Parke:
Fuar Standlarında en çok tercih edilen zemin sistemi parkedir. Stand zemininize parke döşenirken parke altına köpük veya ham sunta ile destek yapılmasını standınızı uygulayacak firmadan özellikle isteyiniz. Parkenin direk zemine döşenmesi durumunda zemindeki kot farkından dolayı stand zemininizde oynayan kısımlar olabilecektir.Halı:
Ürünleriniz çok ağırsa ve zeminde sergilenecekse stand zemininizde halı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Bu 3 seçenek dışında onlarca farklı malzeme ile fuar standınız yapılabilir, bu malzemelerin ne olacağına siz karar vermediğiniz sürece stand tasarımınızı yapan firma bu 3 seçenekten birini tercih edecektir.
6. FUAR STANDI GÖRSEL UYGULAMALARI
MODÜLER STANDLAR
Modüler sistem standlarda stan duvarları suntalamlardan oluşur.Suntalam yüzeylerde görsellerin suntalam üzerine uygulama yapılması en şık ve güzel görüntüyü sağlar
Strofor (köpük yazı) uygulamasında ise yazılar çift taraflı bant ya da silikon ile yapıştırılabilir..Ancak fuar alanında ışıkların yarattığı ısı sebebiyle çift taraflı bant slikon kadar sağlıklı sonuç vermemektedir ve harflerin düşme ihtimali çok yüksektir. Stand firmanızdan yazıları silikon ile yapıştırmaları konusunda kesinlikle teyid almalısınız.
AHŞAP STANDLAR
Sunta+Boya Standlar :
Sunta boya stadlarda direk boyanmış stand duvarları üzerine görseller  asla yapıştırılmamalıdır..Kısa dönemde daha az maliyetli ve çabuk uygulanabilir gibi görünse de bu uygulama kesinlikle doğru bir uygulama şekli değildir. Bu tür standlarda
görsellerin direk stand duvarına uygulanması görsellerin bir süre sonra yapıştırıldığı alandan kalkmasının yanı sıra görsellerde portakal kabuğu görünümünde kabarıklıkların oluşmasına sebep olmaktadır.
Bu tür standlarda görseller öncelikle Foreks/Dakota üzerine sıvanır. Görsellerin üzerine sıvandığı Foreks/Dakota fuar alanında çok ince uçlu çivilerle ya da görselin büyüklüğüne göre çift taraflı bant ile  stand duvarlarına uygulanır
Suntalam ve/veya Mdflam Standlar :
S
tand içinde kullanılacak görsellerin büyüklüğüne ve sayısına bağlı olarak bazen uygulamayı yapan firmalar görselleri önce Foreks/Dakota üzerine sıvayıp stand duvarlarına uygulayabilmektedirler. Bu uygulama yanlış değildir. Ancak görsel açıdan bu tür standlardaki en doğru uygulama şekli folyo baskıların direk stand duvarlarına uygulanmasıdır. Bu tür standlarda görseller direk olarak stand duvarlarına uygulanır. Bu uygulama görsel açıdan en doğru uygulama şeklidir.
.
7. FUAR STANDI TEMİZLİĞİ
Fuar Standınızın temizliği standınızı yapan firma tarafından yapılarak size teslim edilir. Fakat  fuar süresince standınızın temizliği size ait olacaktır. Stand Firmaları temizliğini fuarın açılacağı gün sabah çok erken saatlerde yapmayı tercih ederler. Bunun sebebi fuar sabahına kadar devam eden işler dolayısıyla standınız önceden temizlense bile tekrar kirlenecek olmasıdır.
Fuar süresince standınızın temizliği ile ilgili fuar alanında profesyonel bir hizmet alma şansınız her zaman vardır. Bu konuda stand firmanızın size yardımcı olmasını isteyebilir ve stand firmanızın önerisiyle ücreti karşılığı bir temizlik firması ile anlaşabilirsiniz.
8. DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Fuar Standınızı kiralarken bir pazarlama stratejisi belirlemelisiniz Fuara katılma amacınız fuarda sergileyeceğiniz ürünler bu stratejinin bir parçası olmalıdır. Bu standı şirket amaç ve hedeflerinize ulaşmak için iyi bir araç olarak görmeli ve tüm hazırlıklarınızı doğru bir şekilde planlamalısınız.
Oluşturduğunuz plan doğrultusunda şimdi kiralayacağınız standa ihtiyacınız olacak her şeyi teker teker belirlemelisiniz. Örneğin; oturma guruplarına yakın priz, ürününüze elektrik verilmesi, standınızın en gözalıcı yerine yeni ürün görseliniz vb.
Belirlediğiniz tüm detayları proje üzerinden standınızı yapacak firmaya aktardıktan sonra artık size kalan tek iş fuar boyunca ziyaretçilerinizi en doğru şekilde ağırlamak ve fuara katılım amacınıza uygun olarak şirketinizin satışlarını arttırırken pazarda daha iyi yer edinebilmesi için firmanızı doğru anlatmak olacaktır.
9. FUAR STANDI ELEKTRİK PLANI VE AYDINLATMASI
Fuar standınızda en kadar elektrik ihtiyacınız olacağını ve bu elektriğe standın hangi noktalarında ihtiyaç duyacağınız fuar öncesi belirlemeli ve standınız uygulayacak firma ile birlikte bir elektrik planı çıkarmalısınız… Nasıl ki bir ev veya ofis dekorasyonu yaptırırken elektrik ihtiyaçlarımızı önceden tespit belirliyorsak standımızda da aynı şekilde önceden belirlemeliyiz.
Standınızın depo kısmında buzdolabı ve su ısıtıcı için kullanabileceğiniz bir  priz olmalıdır. Bilgisayar kullanacağınız masalarda ve karşılama bankosunda ve da priz olması önemlidir. İhtiyacınız olan noktalarda  prizin bulunmaması durumunda standınızın içindeki diğer bir prizden uzatma kablosu ile ek prizler yaratabilirsiniz  ama bu stand içinde görüntü kirliliği yaratacaktır.
Aydınlatmanızın fazla ya da  az olmaması gerekmektedir. Fazla aydınlatma standınızın gereğinden fazla ısınmasına sebep  olurken karanlık bir stand ise ürünlerinize dikkat çekmeyecektir..
10. FUAR STANDIMDA BULUNMASI GEREKENLER
– Fuar Ziyaretçilerinin iletişim bilgilerini not alabileceğiniz bir defter
– Ürünlerinize ait broşür ve kataloglar
– Kartvizit
– Telefon şarjı
– Su ısıtıcı
– Mini buzdolabı
– Elbise askısı
– İkram malzemeleri (şeker, çerez vb)
– Çay, kahve, soğuk içecek çeşitleri, şeker
– Bardak ve kaşık
– Tabak
11. FUAR STANDI RENK SEÇİMİ
Fuar standınızın rengine karar verirken mümkün olduğunca kurumsal renklerini kullanmaya özen göstermelisiniz.
Renk seçiminizi kolaylaştıracak seçenekleri görmek için aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz.
Sunta+Boya Standlar için BOYA RENKLERİ
Suntalam Standlar için SUNTALAM RENKLERİ
Modüler Standlar için FOLYO RENKLERİ
12. FUAR STANDI PERSONELİ
Standınızda bulunan personellerin bir kısmı kendi şirketinizdeki çalışma arkadaşlarınız bir kısmı ise fuar boyunca size yardımcı olacak geçici personeliniz şeklinde olacaktır.
Çalışma arkadaşlarınız muhtemelen tüm ürünlere hakim ve firmanızı doğru temsil edecek kişilerdir. Ancak fuar süresince varolan kısıtlı zamanı en doğru şekilde geçirebilmek için fuardan önce şirketinizde mutlaka bir toplantı düzenlemeli ve fuar süresince uyulacak kurallar, çalışma saatleri ve kılık kıyafet hakkında beklentilerinizi en doğru şekilde aktarmalısınız.
Fuar süresince sizlere yardımcı olacak personeli de fuardan önce firmanız ve ürünleriniz hakkında bilgilendirmek ve beklentilerinizi doğru bir şekilde aktarmak fuar süresince standınızda başıboşluğu ve düzensiz bir görüntü oluşmasını engelleyecektir.
13. STANDINIZIN EKSİKSİZ OLMASI İÇİN….

 

  • Fuar Stand firmasının istediğiniz standı üretebilecek , ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek bir alt yapıya ve teknik kadroya sahip olup olmadığından emin olmalısınız.. İşi vermeden önce stand firmasının yerini ve üretim atölyesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

  •  Stand firması hakkında bilgi almanın en sağlıklı ve doğru yolu referanslarını almak ve daha önce iş yapmış olduğu firmalarla görüşmeler yapmaktır..Stand firmasının referans listesinden seçeceğiniz birkaç firma ile görüşerek hatta yerlerinde ziyaret ederek stand firmasının daha önce yapmış olduğu işler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz..

 

  •  İlk bakışta size zaman kaybı gibi gelecek olan bu çalışmalar 4 gün boyunca firmanızı binlerce ziyaretçiye ifade etmeye çalışacağınız              fuar  standınızın önemi göz önüne alındığında aslında zaman kaybı değil kazanç olacaktır

 

  •  Fuar standınızı yapacak olan firmaya,standınızda kullanılacak olan tüm görsel ve logoları,stand firmanızın istemiş olduğu ölçü ve formatlarda fuardan en az 15 gün önce göndermelisiniz.

 

  •  Standınızın elektrik düzenini fuardan en az 15 gün önce göndermelisiniz.

 

  • Fuarda görevlendireceğiniz personeli mutlaka öncesinden belirlemeli iş planları yapmalı ve fuar hakkında detaylı bir toplantı yapmalısınız

 

  •  Her şeyden önemlisi stand firmanızın sizin bir çözüm ortağınız olduğu bilinciyle tüm hazırlık ve üretim aşamasında sizde bilgi olarak gerekli tüm desteği vermelisiniz. Eksik bilgi ile başlanan çalışmalar hem sizi hem de stand firmanızı yoracaktır ve işinizi zamanında teslim alamamanıza sebep olacaktır.

 

Yoruma Kapalı